onsdag 25 augusti 2010

Kompassen, för oss vilsna?

Jag skrev ju igår att jag skulle "chocka mig själv" lite. Jag har skrivit om mitt ointresse för politik tidigare här på bloggen men jag tar upp det igen. Jag tror att grunden till mitt "ointresse" kom sig av att växa upp i en miljö med klasskompisar med väldigt uttalade politiska åsikter (som de naturligtvis snappat upp hemmavid) i en familj med föräldrar som var lagda åt precis motsatt håll. Det jag fick höra hemma (vilket i och för sig inte var så mycket men tillräckligt) stod så långt ifrån det som mina klasskompisar pratade om. Jag hamnade lite i kläm, som barn och tonåring vill man ju färga in i sin omgivning men jag ville inte ta ställning, inte behöva välja, inte behöva argumentera för eller emot. Så, lösningen blev ett väldigt diplomatiskt förhållningssätt eller kanske snarare fegt neutralt. Hur som helst, jag borde ha vuxit ifrån det där vid det här laget. Jag menar, nu som vuxen borde jag ju engagera mig? Jag borde åtminstone V E T A var jag står, om än så bara för egen del. Jag menar, jag vill ju rösta och då går det inte att ducka för att sätta sig in i vad det handlar om? Snappade för ett tag sedan via tv att det via SVT.se skulle finnas en val-kompass (för oss vilsna själar?)
Sagt och gjort, jag loggade in och svarade på ett antal frågor. Tyvärr var det inte som jag hade hoppats, att man skulle få ett antal frågor på måfå och sedan (simsalabim!) få ett enkelt svar. Man måste välja ut 3 områden som man tycker är viktigast (inte så svårt) och sedan välja 3 partier som man kanske tvekar mellan.
Till saken hör att jag vill mig minnas att jag röstat just 3 gånger tidigare i mitt liv. Tror dessutom att jag röstat blankt en gång, inte helt otippat. Vid varje tillfälle valde jag ett nytt parti. Så nu valde jag just de 3 och svarade på ett 15-tal frågor. Jag hamnade ganska jämt mellan 2 av dem och om sanningen ska fram blev jag inte så mycket klokare. Men det var faktiskt ganska kul. (sagt av en som tycker att de flesta enkäter är kul dock!) Tror bestämt att jag får ta detta ett snäpp högre, partledardebatt på tv kanske är oundvikligt...

Här finns själva testet.

I kväll ska jag berätta om mitt extraknäck!
Kram,
Matilda K

2 kommentarer:

  1. Väntar spänt på vad kul du nu har hittat på ; )
    Kattis

    SvaraRadera
  2. Jag är en riktigt jobbig jäkel när det gäller att propagera för att folk ska rösta :) Så det är väl tur att du verkar ska göra din röst hörd ;)

    SvaraRadera

Skriv nåt, jag blir så himla glad då!