lördag 31 december 2011

Red Velvet Cake




Receptet kommer från boken Sommarens söta och jag läser att i det ursprungliga receptet kom den röda färgen sig av en kemisk reaktion mellan filmjölk, vinäger och kakao. I moderna recept har man dock karamellfärg för att förstärka det röda.
Kakan blir saftig tack vare matolja och frostingen är själva grejen. Jag hittade inga hallon men röda vinbär funkade fint!

3 1/2 dl strösocker
2 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 dl solros- eller rapsolja
2 1/2 filmjölk
1-2 msk röd karamellfärg

Frosting
4-500 gram Philadelphiaost
ca 3 dl florsocker

Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en rund bakform. Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ner tillsammans med vinäger, olja och fil. Tillsätt karamellfärg och vispa till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda i ca 40 minuter.
Vispa ihop frosting och bred över lagren samt över hela kakan. Dekorera ev med bär efter smak.

2 kommentarer:

  1. finns det någon äggfri variant?

    SvaraRadera
  2. Oj, ingen aning faktiskt men googla vetja : )

    SvaraRadera

Skriv nåt, jag blir så himla glad då!